Ghid pentru achizitia bicicletei

Achizitionarea unei biciclete este o treaba serioasa, iar daca modelul vizat nu se potriveste nevoilor tale, placerea mersului pe bicicleta nu va fi la fel de mare. Am pregatit o scurta lista cu cativa pasi de urmat in alegerea urmatoarei tale biciclete:

1. Stabilirea modului de utilizare al bicicletei.
Astazi, pe piata bicicletelor avem mai multe optiuni ca niciodata, cu biciclete nisate pe fiecare segment al acestui sport frumos. De aceea, e foarte important sa stii ce vrei sa faci cu viitoarea ta bicicleta, astfel incat, sa fi la fel de incantat de ea si peste 5 ani, cum ai fost in ziua in care ai iesit la tura. Sunt multe tipuri de biciclete, pentru discipline diferite, asa ca vom incerca sa ti le prezentam in functie de aplicatie si de punctele lor forte:
  • Bicicletele de munte cu suspensie doar pe fata - Extrem de distractive pe poteci de padure sau carari de munte nu extrem de accidentate. Solide si fiabile, pot fi folosite atat ca mijloc de agrement cat si ca "masinarie" de curse, la maratoanele din weekend.
  • Bicicletele de munte cu suspensie fata/spate - Exploreaza o latura putin mai extrema a ciclismului montan. Sunt foarte distractive si mult mai usor de controlat ca o bicicleta cu suspensie doar pe fata pe teren accidentat. Putin mai grele datorita complexitatii cadrului, necesita putin mai mult efort pe urcari, insa compenseaza cu varf si indesat la vale.
  • Bicicletele Hibride - Acestea imbina caracteristici atat de la bicicletele de munte, cat si de la bicicletele pentru oras. Sunt foarte versatile si iti permit sa te aventurezi, bine inteles in limite de siguranta, pe mai multe tipuri de teren. O alegere buna de exemplu pentru cicloturism.
  • Bicicletele de sosea - Sunt niste bijuterii! Usoare, suple si extrem de agresive, special gandite pentru ture lungi pe soselele tarii. Nu sunt la fel de firave cum erau acum ceva timp, dar totusi recomandam sa fie folosite doar pe asfalt, iar gropile si bordurile sa fie evitate pe cat se poate.
  • Biciclete de oras - Gandite pentru a face fata nevoilor urbane. Pozitie confortabila in sa, aparatori de tot felul si un aspect mai clasic. Sunt foarte frumoase si distractive in oras.
  • Biciclete pliabile - Biciclete foarte practice, usor de depozitat si de transportat. Se recomanda sa fie folosite numai in oras, pe drumuri netede.
  • Bicicletele cruiser - Piese de design! Sunt foarte atragatoare, confortabile si intorc multe capete. Aerul lor retro cu siguranta iti ca aduce zambetul pe buze. Se recomanda mai degraba pentru plimbari relaxate decat pentru plimbari utilitare.
  • Biciclete Single-Speed/Fixie - Bitze cool, pentru cei care vor o bicicleta extrem de simpla si de usoara. Intretinere minima si distractie maxima! Nu-i de mirare ca toti curierii pe bicicleta merg pe asa ceva.
  • Bicicletele de ciclocros - Derivate din cursiere, acestea infrunta noroiul si terenul accidentat, cu fruntea sus. Deasemenea foarte populare ca biciclete de antrenament pe vreme rea.

2. Stabilirea bugetului.
Acum ca ai in minte o imagine mult mai clara a bicicletei care ti se va potrivi cel mai bine, e timpul sa stabilesti o suma pe care sa o investesti. Pentru ca noi, la randul nostru, suntem pasionati de biciclete, iti recomandam sa alegi cea mai buna bicicleta pe care ti-o permiti. Motivul e simplu, calitatea costa, iar bicicletele din ziua de azi sunt extrem de avansate si merita fiecare banut. Mai jos, iti detaliem niste categorii de buget, astfel incat sa iti fie clar, la ce sa te astepti in functie de cat o sa cheltui.
  • 250 lei - 800 lei: Biciclete de calitate scazuta spre foarte proasta, disponibile in supermarketuri, targuri sau piete.
  • 800 lei - 1500 lei: Biciclete care respecta cerintele minime. Isi vor face treaba si acestea, insa asteptarile de la bicicleta trebuie sa fie scazute.
  • 1500 lei - 2200 lei: Aici lucrurile incep sa fie interesante. Bicicletele sunt mai usoare, mai bine echipate si vei avea si posibilitatea sa-ti alegi masura potrivita inaltimii tale.
  • 2200 lei - 4000 lei: Biciclete bune, cu echipari incepand de la un nivel mediu, care pot fi folosite si la concursuri de weekend.
  • 4000 lei - 7000 lei: Biciclete foarte bune, cu echipari mai serioase, si sfarsitul gamei de biciclete cu cadre din aliaje metalice.
  • 7000 lei - xxxxx lei: Gama de biciclete cu cadre de carbon. Foarte usoare, confortabile si extrem de manevrabile. Aici si echiparile vor fi destul de bune, pentru ca bicicletele sunt targetate cunoscatorilor.

3. Cautarea bicicletei.
Suntem constienti ca suntem in era internetului, si ca informatiile de pe net sunt mai mult decat suficiente pentru a te ajuta sa alegi o bicicleta buna, insa te sfatuim sa ne intrebi, inainte sa cumperi ceva. Suntem mai mult decat incantati sa-ti raspundem la intrebari. Lasand de-o parte lista de specificatii si discutiile interminabile de pe forumurile de specialitate, alegerea bicicletei este o chestie de sentiment.

4. Luarea deciziei.
Mult a fost, putin a ramas! Te-ai documentat, ai alocat un buget si ai cautat cateva biciclete care sa-ti placa, pe care mai apoi le-ai testat, acum a venit momentul marii decizii. Toate sunt frumoase si atragatoare, insa una singura iti vine in minte de fiecare data. Aceasta e bicicleta perfecta pentru tine. Nu ramane decat sa o comanzi prin intermediul magazinului nostru on-line si apoi vei lasa grijile de-o parte si te vei bucura de natura, de aer curat si de libertate.

Vreme insorita si drumuri bune!